Underskrift af regnskaber 2020 * Virtuel gennemgang af regnskaberne 2020 * Indberetning af Covid-19 til MIT * Årsmøde i efteråret og digitalt repræsentantskabsmøde * Fobus nytårsforsæt = Nyt look * Midlertidige dagpengeordninger er forlænget * Udvis samfundssind og udvikle din faglighed * Så er det nu – online bestyrelseskurser * Velkommen til Tine * Velkommen til Jousef * Vi står klar, hvis I har brug for hjælp til fusion/sammenlægning * Støtteforening – en ekstra støtte til børnene * Længe leve mangfoldighed på daginstitutionsområdet * Et professionelt nordisk netværk for ledere * Oprettelse af flere selvejende dagtilbud i Aarhus * Ledige pladser på kommende fobu kurser * Følger du fobu på Facebook og LinkedIn
Underskrift af regnskaber 2020
Som vi også har skrevet ud til jer alle på mail, er det i år desværre ikke muligt at implementere digital underskrift med Penneo på regnskaberne for 2020.
Det skyldes, at der digitalt alene er en frist på 14 dage til at underskrive regnskaberne, og da langt de fleste bestyrelser allerede har booket møder til gennemgang af regnskaberne fx ultimo februar måned, kan dette ikke lade sig gøre. Desværre er det heller ikke muligt at sætte individuelle 14-dages frister op til underskrift i den enkelte institution, idet fristen til aflevering i den enkelte kommune er fastsat centralt fra kommunens side, og den digitale frist gælder fra senest det tidspunkt.
Derfor vil underskrift af regnskaberne 2020 forløbe som de foregående år. I vil enten få regnskabet i printet form til underskrift eller tilsendt pr. mail.
Vi beklager forvirringen og den ændrede fremgangsmåde, og har I nogle spørgsmål eller andet, er I altid velkomne til at kontakte jeres regnskabskonsulent.
Virtuel gennemgang af regnskaberne 2020
Hvert år ved regnskabsafslutning deltager flere af vores regnskabskonsulenter på jeres bestyrelsesmøder for at sætte bestyrelsen ind i regnskabet. På grund af corona bliver det desværre ikke muligt for os at deltage fysisk, da kommunerne anbefaler, at alt afholdes virtuelt. Det anbefales også, at de enkelte bestyrelsesmedlemmer tager forbi institutionen og underskriver regnskabet eller alternativt: Udskrive, underskrive, scanne og sende retur.
Men husk at vi stadig står til rådighed – virtuelt. På den måde har I forsat mulighed for at få gennemgået regnskabet 2020. Det eneste, I skal gøre, er at kontakte jeres regnskabskonsulent og aftale nærmere.
Indberetning af Covid-19 til MIT
Indberetning af Covid-19 har indtil nu foregået via et skema, som I har skullet sende til fobu, men nu har vi fundet en mere effektiv måde at gøre det på! Vi har nemlig lavet en løsning i lønsystemet i MIT, så I kan indberette direkte via tre forskellige lønarter, som ligger som en drop-down i MIT.
Men vær opmærksom på, at jeres lønkonsulent stadig har brug for at få følgende oplyst:
- Hvilke medarbejdere, som pr. 1. januar 2021 er ansat udelukkende på grund af Covid-19, da hele månedslønnen skal dækkes af Covid-19.
- Hvis en medarbejder er gået op i tid på grund af Covid-19, skal I oplyse hvor mange timer, der er tale om. Fx hvis I har en medarbejder, der har været ansat på 35 timer før Covid-19, men nu er gået op på 37 timer på grund af Covid-19, skal I oplyse, at der er tale om to timer på Covid-19.
I finder her et link til vores vejledning: Indtastning i MIT vedrørende Covid-19. Covid-19-indberetningen vil endnu ikke kunne ses i Økonomiportalen, men vi arbejder på det.
Årsmøde i efteråret og digitalt repræsentantskabs-møde
Hverdagen er lige nu præget af stigende smittetal, forlængede restriktioner og nye retningslinjer, og det gør, at vi hele tiden skal være omstillingsparate. Vi i fobu gør vores bedste for at tilpasse vores aktiviteter, så de passer til jeres behov og til den virkelighed, som vi befinder os i.
Derfor kommer flere af vores kurser til at blive online, årets repræsentantskabsmøde bliver virtuelt, og årsmødet bliver rykket til efteråret.
Det er til maj stadig usikkert, hvordan smittetallet ser ud, og hvor mange der er blevet vaccineret, og derfor har vi valgt at rykke årsmødet til den 9.-10. september 2021. Vi prioriterer et fysisk årsmøde og fællesskabet, men formaliaene skal også overholdes, og derfor bliver repræsentantskabsmødet afholdt digitalt den 6. maj kl. 13.00-14.30.
Så snart vi ved mere om program, tilmelding, praktik osv., melder vi ud til jer!
Fobus nytårsforsæt = Nyt look
Vi lytter meget til den feedback, som vi får fra jer, og et af jeres forslag har været en opgradering af det visuelle udtryk. Så nu er tiden inde til at forny vores udseende!
Vi har knoklet det meste af efteråret på at nå i mål, og mandag den 1. februar 2021 får vi nyt look, revideret logo og ny hjemmeside.
Den nye hjemmeside har brugervenlighed, overskuelighed, relevans og professionelt udtryk som målsætning. I vil få meget mere information om hjemmesiden og overgangen til denne, når vi nærmer os udgivelsesdatoen, men vi håber, at I vil synes godt om vores nye og mere professionelle udtryk.
Midlertidige dagpengeordninger er forlænget
De midlertidige dagpengeordninger er nu blevet forlænget til den 31. marts 2021.
Det gælder også for “ordningen, der giver arbejdsgiver ret til sygedagpengerefusion fra medarbejderens første fraværsdag”. Den normale arbejdsgiverperiode på 30 dage er derfor suspenderet. Begrundelsen for fraværet skal dog enten være: 1) Medarbejderen har fået konstateret Covid-19, 2) der foreligger en mistanke om smitte med Covid-19, eller 3) medarbejderen er sat i karantæne for at modvirke spredning af smitte efter Sundhedsstyrelsens vurdering.
Husk, medarbejderen behøver ikke at være konstateret syg.
Derudover er “ordningen om ret til sygedagpenge til medarbejdere i risikogruppen og deres pårørende” og “ordningen om ret til dagpenge ved pasning af børn” også blevet forlænget.
I kan læse meget mere om ordningerne her.
Husk, at hvis du har en medarbejder, der er omfattet af en af ordningerne, skal du kontakte din lønkonsulent som hidtil med henblik på at indhente sygedagpengerefusion.
Udvis samfundssind og udvikle din faglighed
Smitteudviklingen med Covid-19 er stadig bekymrende, og derfor ønsker vi i fobu at hjælpe med at begrænse smitten i det danske samfund, samtidig med at vi må prioritere vores aktiviteter. Derfor har vi besluttet, at alle kurser i januar og størstedelen af februar bliver afholdt virtuelt. Det har også den fordel, at ALLE nu kan deltage i kurserne – uanset landsdel.
I finder alt om de online kurser på hjemmesiden, og tilmeldingen sker helt som normalt. Kurserne vil enten blive afholdt på Zoom eller Teams, og I vil, nogle dage inden kurset afholdes, modtage en mail med et link til kurset.
Vi ser frem til at ”se” jer alle ????
Så er det nu – online bestyrelseskurser
Flere af jer har efterspurgt ikke kun fysiske, men også online bestyrelseskurser. Vi har lyttet godt efter, og som noget helt nyt udbyder vi nu virtuelle bestyrelseskurser. Vi går i luften med det første kursus den 8. februar kl. 17.00-18.30, og vi håber, at I vil gøre brug af vores nye tilbud. Kurset ligger på hjemmesiden, så I kan allerede nu gå ind og tilmelde jer.
De online bestyrelseskurser bliver ikke en erstatning for de fysiske kurser, men vil være et supplement, som forhåbentligt gør, at vi kan nå ud til endnu flere bestyrelser – uanset landsdel. Det er nemlig så vigtigt at komme godt ind i bestyrelsesarbejdet og få sat kursen rigtig fra start af, og det kan fobus bestyrelseskurser hjælpe til med. Vi vil løbende komme til at udbyde online bestyrelseskurser på hjemmesiden.
Velkommen til Tine
Et stort velkommen til Tine Torslev From, der 18. januar 2021 starter som ny jurist i fobu. Sammen med fobus anden jurist Heidi skal Tine varetage opgaven at understøtte og hjælpe ledere og bestyrelser i alt, hvad der omhandler HR på det personalejuridiske- og ansættelses retslige område.
Gennem de sidste tre år har Tine holdt frivillig orlov i forbindelse med hendes mands ansættelse i Schweiz. Inden da var hun ansat som Chefkonsulent i KL, hvor hendes primære opgave var at rådgive og vejlede kommunerne i forbindelse med deres samarbejde med de praktiserende læger. Derfor har Tine bl.a. stor erfaring med forhandlinger, intern og ekstern koordinering, vejledning og organisatoriske processer.
”Mine styrker ligger i rådgivning og vejledning af ledelse, kollegaer og politiske udvalg/organer, og jeg ser meget frem til at komme i gang med arbejdet og samarbejdet med jer alle sammen”.
Tines bedste juridiske råd er: Når der ydes juridisk rådgivning, er det utroligt vigtigt med et åbent sind og vægtning af den modtagne information. På den måde sikres den bedst mulige rådgivning, og at alle løsningsmuligheder afdækkes inden den endelige beslutning tages.
Velkommen til Jousef
I fobu er der fart over feltet med stor efterspørgsel og flere nye medlemmer, og derfor er vi så heldige ikke kun at kunne byde velkommen til Tine, men også til Jousef Mezian i vores juridisk team. Jousef starter som jurist på deltid den 18. januar 2021.
”I vil komme til at stifte bekendtskab med mig i forbindelse med juridisk sparring, vejledning og løsning af diverse juridiske problemstillinger, som relaterer sig til jeres institutioner. Jeg glæder mig til at arbejde med jer alle sammen og dele ud af min juridiske faglighed”.
Jousef har de seneste år arbejdet som erhvervsjuridisk konsulent, hvor han har haft forskelligartede opgaver, primært indenfor den erhvervsjuridiske disciplin. Han har bl.a. arbejdet med processkrifter, har erfaring med selskabsret/ejendomsret og har stor interesse for konflikthåndtering og forligsforhandling.
Jousef bedste juridiske råd er: Under en konflikt med behov for konkret juridisk bistand er det vigtigt, at alle respektive parter bliver mødt i øjenhøjde, konflikten nedtrappes, og juraen i højsæde.
Vi står klar, hvis I har brug for hjælp til fusion/sammenlægning
Vi oplever med jævne mellemrum, at to eller flere selvejende dagtilbud – fx nogle i samme klynge/netværk, eller nogle som ligger tæt på hinanden – går med overvejelser om fusion. Det kan der sagtens være fordele ved, både fagligt og økonomisk/administrativt.
Vi har i den seneste tid deltaget i en række fusioner i forskellige kommuner, så går I med tanker om at fusionere, så deltager vi gerne i en sparring med jer og jeres bestyrelse omkring, om en fusion kunne være en god idé. Og hvis I ønsker det, er vi selvfølgelig med hele vejen og tager også gerne del i dialogen med kommunen, ligesom vi gerne hjælper til med at udarbejde nye vedtægter mv.
Efter fusionen er der ofte et større arbejde med kulturen, arbejdsgangene og samarbejdet, og også her står vi klar til at hjælpe.
I er altid meget velkomne til at tage kontakt til vores direktør Henrik Vagner eller til souschef Signe Rekve.
Støtteforening – en ekstra støtte til børnene
At oprette en støtteforening virker for mange som en uoverskuelig opgave, og det har for endnu flere en klang af at være et spørgsmål om at kunne tilføre en institution ekstra økonomiske ressourcer. Men at oprette en støtteforening er formelt set ikke nogen kompliceret øvelse, og den økonomisk del er kun én dimension af formålet med foreningen.
Støtteforeningen tjener nemlig et meget større formål end kun at være et spørgsmål om at øge den økonomiske bundlinje. Foreningen er også med til at skabe et øget forældreengagement og -opbakning til de aktiviteter, der foregår i institutionen. Det kan Merete Skovgaard Hansen, leder af den private institution Mariehønen, skrive under på. Hun har erfaring med støtteforeninger fra to institutioner, hvor foreningen har været en god medspiller i forhold til at skabe rammer og oplevelser for børnene lidt ud over det sædvanlige:
”Støtteforeninger har til formål at støtte op om særlige aktiviteter, der kan gøre hverdagen mere sjov, lærerig og spændende for børnene. Samtidig er foreningerne med til at bidrage til at øge sammenhængskraften mellem forældre, børn og personale i institutionen. Det kan være bidragsydelser i form af hjælp med større sociale arrangementer, ”knofedt” på arbejdsdage eller ved økonomisk støtte til f.eks. nye legeredskaber eller teaterture”.
En støtteforening er typisk en medlemsbaseret forening, der er forældredrevet og uafhængig af institutionen. Der er ingen formelle krav til, hvordan foreninger skal organiseres og drives, men med et nedskrevet formål, en bestyrelse, de nødvendige vedtægter og et stiftende møde er I stort set allerede i mål med jeres nye forening. I kan her finde en guide omkring de fem trin, som der skal til for at starte en forening, et eksempel på en vedtægt, og skulle I have spørgsmål, er I altid velkomne til at kontakte os.
Længe leve mangfoldighed på daginstitutionsområdet
Den seneste tid har der været stor debat om private daginstitutioners berettigelse, men nu giver en ny rapport fra Roskilde Universitet for første gang konkret viden om forskelle i kvaliteten hos danske daginstitutioner afhængig af ejerskabet.
Rapporten viser nemlig, at de private børnehaver og vuggestuer er et vigtigt bidrag til at udvikle kvaliteten på dagtilbudsområdet, og Jakob Scharff, Branchedirektør i DI, understreger også i sin artikel i Altinget: ”Den variation og de forskellige måder at drive daginstitution på er alene en styrke, og sådan skal det også være fremover”.
Et professionelt nordisk netværk for ledere
I marts 2019 mødtes ledere af Nordiske daginstitutioner fra Island, Finland, Danmark, Norge og Sverige, og dette møde blev startskuddet til et nyt betydningsfuldt samarbejde – et professionelt netværk for ledere af Nordiske daginstitutioner.
Formålet var at skabe en mødeplads for ledere, hvor man kunne udveksle, udvikle og udbrede kendskabet til nordisk pædagogik og forståelsen for, hvad den gode barndom er – at kunne lære af de ligheder og forskelle, der er på tværs af de nordiske lande.
I dag er de 11 ledere fra de fem nordiske lande Island, Finland, Danmark, Norge og Sverige, som har mødtes først i marts 2019 i Sverige og dernæst i fobu i København i oktober 2019. Netværket skal mødes igen i marts 2021 til en konference i Finland, som selvfølgelig kommer til at forgå digitalt.
Dette spændende netværk er vi i fobu blevet tovholdere på i Danmark.
Læs mere om dette spændende nordiske samarbejde her.
Oprettelse af flere selvejende dagtilbud i Aarhus
Som I har kunne følge i de seneste nyhedsbrev, er fobu gået aktivt ind i sagen om oprettelse af flere selvejende dagtilbud i Aarhus kommune. Efter vores vellykkede debataften og følgende skriv til Børne- og Ungeudvalget, blev vi kontaktet af et medlem af Børne- og Ungeforeningen.
Ligesom oprettelse af flere selvejende dagtilbud står til drøftelse i København kommunes Børne- og Ungeudvalg, kan vi tilsyneladende i Aarhus få punktet på til næste byrådsmøde, og rådmand Thomas Medom har nu indvilliget i at mødes med fobu, Aarhus Selvejeforening, Aarhus Forældreorganisation samt en leder og formand fra hvert Aarhusiansk netværk. Det tegner til, at ønsket om flere selvejende institutioner i Aarhus er blevet hørt, nu er målet at få lov til at præsentere forslaget for Børne- og Ungeudvalget.
Ledige pladser på kommende fobu kurser
Der er ledige pladser tilbage på fobus kurser i januar 2021:
- Fra stress til trivsel den 20. januar 2021 kl. 17.00-20.00 (Online):
Al forskning viser, at trivsel skaber vækst, arbejdstilfredshed og reducerer stress, og netop det sætter vi fokus på til workshoppen: “Fra stress til trivsel”: Hvordan skaber man trivsel for sig selv, og hvordan skabes de rammer, der skal til for, at det lykkes. Alle vil til kurset tilegne sig viden og redskaber til at skabe forudsætningerne for trivsel og forebyggelse af stress. - Ledermøde den 27. januar 2021 kl. 09.00-12.00 (Online):
På ledermøderne er der information fra fobu samt oplæg og input ift. emner og temaer, som relevante for selvejende og private dagtilbud. Bl.a. vil Rikke Rosengren, leder af Børneøen Bonsai, holde et oplæg om udeliv.
Du kan finde disse kurser og en masse andre i vores kursuskatalog her. Kurserne er gratis for medlemmer og finder sted både i Århus og København.
Følger du fobu på Facebook og LinkedIn
På Facebook og LinkedIn poster fobu løbende informationer om blandt andet fobus arrangementer, spændende artikler og meget andet.
Men vi poster også historier, nyheder og stillingsopslag fra vores institutioner, så skriv endelig, hvis jeres institution har noget, som I gerne vil dele til kommunikationskonsulent Kaja Kristensen på kk@fobu.dk.
Hvis du ikke allerede følger fobu på Facebook, så klik her og tryk følg og ligeledes med LinkedIn klik her og tryk følg