”Det her område kan og vil noget, så det bliver en vildt spændende rejse”
En værdidrevet nysgerrighed og ønsket om at vende tilbage til ledelse i en mindre organisation bragte i forsommeren Claus Thykjær i retning af FOBU. Organisationen havde han aldrig hørt om, men hans nysgerrighed var vagt, og den 1. august 2023 hoppede han for første gang i cykelshortsene og tog den nu daglige cykeltur fra Birkerød til Enghavevej 31.
Tekst af Signe Marie Schubell
Foto af Louwfoto
Når man træder ind ad døren til FOBUs sekretariat er direktørens kontor det første, der møder én, og allerede her bliver det tydeligt for den jævnlige gæst, at noget nyt er på færde. Man kan da heller ikke træde ind på Claus’ kontor uden at blive inddraget i indretningen, hvor han nysgerrigt lytter til ethvert input ang. valg af stole, mens han skæver op på billederne, der gerne måtte være lidt mere ”punk”. Og netop nysgerrigheden er et nøgleord for FOBUs nye direktør:
”Jeg ser mig selv som et nysgerrigt menneske, der elsker at opleve nyt og se ting på nye måder. Det er nok også det, der kendetegner min tilgang til at være leder; at være nysgerrig og åben for at se ting gå flere veje,” lyder det fra Claus Thykjær, mens han efter en lille tænkepause tilføjer:
”… så er jeg nok også ret værdibåren og har en klar fornemmelse for, hvad jeg synes er rigtigt og forkert. For mig er det vigtigt at være aktiv og engagere mig i mennesker omkring mig. Derfor er jeg også rundet af, at jeg altid har været meget foreningsaktiv; frivillig træner og medlem af bestyrelsen i børnehaven og den slags.”
Claus har det ikke fra fremmede. Han er vokset op i en lille by nær Haderslev med en mor, der gennem mange år var dagtilbudsleder i en selvejende institution, og hvor begge forældre besad et hav af bestyrelsesposter i de lokale foreninger. Et af de helt tydelige minder fra barndommens opvækst er også, hvordan byen gik sammen og arbejdede for at få en hal, og den begejstring og sammenhold det gav, da den endelig stod der.
Familiemenneske, hønseejer og på vej mod sin 9. ironman
I dag er Claus Thykjær 54 år, bosat i Birkerød, gift med Tina på 30. år og far til tre børn – hvoraf den yngste søn stadig bor hjemme:
”Jeg er familiemenneske og egentlig ret traditionel, bor i sådan et helt traditionelt ældre hus i et bynært naturområde. For tiden har vi kun en hund, men vi har haft flere. Og så har vi høns sammen med naboerne, så vi deler pasningen imellem os,” fortæller Claus smilende.
Udover familien går fritiden rigtig meget med sport, og Claus fortæller meget entusiastisk om sin store passion:
”Jeg er meget optaget af sport. Jeg elsker at dyrke sport. Jeg elsker at se sport. Jeg elsker at konkurrere. Alt sport. Men mest som udøver. Jeg skal helst dyrke sport hver dag – cykle, løbe, svømme eller et eller andet. Jeg træner lige nu op mod min 9. ironman … det er først om 2 år, men det er jo en lang proces.”
Det politiske håndværk og et prædikat som venstremand
Med sine ca. 19 års erfaring som direktør er Claus en garvet leder, der trods det manglende kendskab til FOBU hurtigt har dannet sig et billede af, hvordan organisationen er bygget op, og hvilke dynamikker, der er i spil.
Claus er uddannet økonom fra Odense Universitet, og som nyuddannet startede han i en stilling i sundhedsministeriet, men landede ret hurtigt i partiet Venstres sekretariat. Det er dog ikke, fordi han identificerer sig som venstremand:
”Jeg arbejdede i det understøttende lovgivningsapparat på Christiansborg, og det var sindssygt spændende og lærerigt, men det har lidt forfulgt mig lige siden. Folk kan sige; nå ja, men du er jo også sådan en venstremand. Sådan lidt negativt. Men det er jeg faktisk overhovedet ikke, så det er lidt syret, at man får sådan et prædikat på sig,” fortæller han og fortsætter:
”… men jeg har lært sindssygt meget af at være i det politiske miljø og se det håndværk som politik jo også er. Og så var opgaven med politikudviklingen op til kommunalreformen, hvor vi gik fra de her 275 kommuner til 98, noget af det mest spændende jeg har været med til i min karriere.”
Kommunaldirektøren, lederen og konsulenten
Efterfølgende blev Claus ansat i Helsinge Kommune og endte hurtigt som vicekommunaldirektør og senere som kommunaldirektør. Cv’et tæller også mangeårig erfaring som kommunaldirektør i først Guldborgsund og derefter Greve. Efter de mange år tæt på det politiske niveau var det for Claus tid til at prøve noget helt andet. Det blev til 2 år som konsulent i konsulentvirksomheden Muusmann:
”Det havde altid tiltalt mig at prøve at være konsulent – altså hvordan det er at sælge sin viden og hjælpe folk på vej. Som leder er man jo også nogle gange konsulent, hvor man understøtter vejen frem mod en rigtig beslutning og forsøger at se tingene fra flere sider,” siger Claus og fortsætter:
”… men jeg kunne bare mærke, at jeg savnede ledelse helt vildt. Jeg tror, at når man har været leder i så mange år som jeg, så bliver det på en måde en del af ens personlighed og identitet, og jeg kunne slet ikke forene mig med det billede andre havde af, hvad en konsulent er.”
Intern udvikling og en stærkere identitet
Den professionelle rejse og en motiverende snak med FOBUs tidligere forperson, Ida Balling, blev afgørende for, at Claus blev tændt på at søge direktørstillingen i FOBU, hvor han nu er i fuld gang med at finde sig til rette i sit nye kontor.
Men hvad tænker han egentlig om FOBU nu, hvor han har haft sin dagligdag på sekretariatets kontorer og gange et par uger?
”Jeg har klart et billede af, hvordan vi er bygget op, og hvordan dynamikkerne er internt hos os, og at driften fylder rigtig meget. Og så er jeg stadig meget søgende på spørgsmålene om, hvordan vi er bedst muligt til stede for vores medlemmer; hvordan repræsenterer vi dem bedst muligt og understøtter deres udvikling,” siger han og fortsætter:
”… så er jeg enormt nysgerrig på vores politiske arbejde. Til min ansættelsessamtale kunne jeg fornemme, at FOBU havde et klart billede af, at vi kan spille en rolle ift. det regeringspolitiske ønske om at videreudvikle vores velfærdssamfund og finde nye løsninger. Jeg blev nysgerrig på, hvordan vi – fra at være lidt abstrakte – kan komme til at spille en rolle, og hvordan vi helt konkret kommer derhen? Så håber jeg, at vi skal ud og være mere aktive i etableringen af nye selvejende institutioner. Vi skal se behovet, inden det opstår, og hjælpe kommunerne med at finde løsninger. På den måde kan vi indtage en mere aktiv rolle på den front.”
Strategi og værdier er noget bestyrelsen også talte meget om på det seneste årsmøde. Derfor er det naturligt også noget, der har fyldt i Claus’ snakke med bestyrelsen:
”Mit indtryk er klart, at jeg er ansat med det mandat at få en tydeligere identitet ift., hvad vi står for, og hvordan vi agerer. Både for at være en bedre forening for de medlemmer, vi har, og også for, at vores fællesskab og forening kan vokse. Jeg ser meget frem til den strategidag og proces, der er planlagt med bestyrelsen. Det her område kan og vil noget, så det bliver en vildt spændende rejse at være med på.”
I den nærmeste fremtid er Claus’ kalender fyldt af møder med samarbejdspartnere og en snarlig bestyrelsesuddannelse i Selveje Danmark:
”Jeg glæder mig meget til at få syn for de mere strukturelle aspekter af bestyrelsesarbejdet – og i det hele taget komme i gang med at lære organisationen og området bedre at kende. Ikke mindst glæder jeg mig til at møde flere af vores medlemmer og få en endnu større forståelse for deres virkelighed. Det tegner allerede til at blive superspændende – og jeg ser frem til at tage fat på opgaven sammen med bestyrelsen og vores mange dygtige medarbejdere,” afrunder Claus.