Sommerhilsen fra FOBU * Sommerferien står for døren – hvad gør du, hvis en medarbejder bliver syg? * Sommerferien står for døren – Rejser, rejsevejledninger og krav om selvisolation * Daginstitutionernes vigtige indsats * Hold din faglighed i topform! * Stå stærkere og handl billigere * Folkemøde 2021 * Ledige pladser på kommende FOBU kurser * Følger du FOBU på Facebook og LinkedIn
Sommerhilsen fra FOBU
Sommerferien nærmer sig nu for alvor, og derfor vil vi i dette sidste nyhedsbrev inden ferien benytte lejligheden til at ønske jer alle en god og forhåbentligt solrig sommerferie. Vi fortsætter med fuld kraft, når alle er tilbage efter ferien, og i mellemtiden vil der i hele ferieperioden være medarbejdere i FOBU, så I kan få den hjælp og rådgivning, som I har brug for.
Alle i FOBU ønsker jer en god sommer.
Sommerferien står for døren – hvad gør du, hvis en medarbejder bliver syg?
Der er forskellige regler, der gælder ved sygdom i forbindelse med ferie.
Når en medarbejder bliver syg før ferien, er der tale om en feriehindring. Medarbejderen er ikke forpligtet til at holde den aftalte ferie, medmindre medarbejderen selv ønsker det trods sygdom. Medarbejderen har derefter ret til erstatningsferie.
Når en medarbejder bliver syg under ferien, er der tre betingelser, der skal være opfyldt, hvis medarbejderen skal have ret til erstatningsferie. Du kan læse meget mere om betingelserne her.
Sommerferien står for døren – Rejser, rejsevejledninger og krav om selvisolation
Den fjerde og sidste fase i aftalen om en gradvis genåbning for rejseaktiviteter trådte i kraft den 26. juni 2021. Udenrigsministeriets rejsevejledninger opdateres hver lørdag kl 16, så du hele tiden kan følge med i, hvilke lande der er grønne, gule, orange eller røde.
Hvorvidt en medarbejder er forpligtiget til at gå i 10 dages selvisolation ved indrejse til Danmark, afhænger af rejsevejledningens risikovurdering.
Derudover er der fra den 26. juni 2021 indført et europæisk Corona pas, som betyder, at danskere kan holde ferie i alle EU- og Schengenlande, hvis de er færdigvaccinerede, tidligere smittede eller rejser på en negativ test.
Du kan læse meget mere om det hele her.
Daginstitutionernes vigtige indsats
I 2020 fik vi i FOBU og vores medlemsinstitutioner muligheden for at deltage i et forskningsprojekt sammen med Danmarks Institut for Pædagogik og Uddannelse (DPU) om betydningen af jeres indsatser i denne Coronaprægede tid. Og i sidste uge udkom den færdige rapport om danske daginstitutioner under COVID-19.
Rapporten tegner et billede af daginstitutionernes store indsats og betydning under pandemien og de erfaringer, som samfundet bør tage med videre. Hvordan det pædagogiske personale har måttet arbejde under nye og anderledes betingelser, og hvordan institutioner har været udfordret af nedlukninger, genåbninger og konstant skiftende retningslinjer.
Men heldigvis har der også være positive ting forbundet med de mange retningslinjer. Fx har kravet om afstand og små grupper blandt andet ført til mere nærvær og et roligere og tættere samvær med børnene.
Du kan læse hele den spændende rapport her.
Hold din faglighed i topform!
Vi har lagt sidste hånd på FOBU Akademi 2. halvår 2021, og her er fagligheden sat helt i førersædet med kurser til både ledere, pædagogisk personale og bestyrelser. Og som altid er alle kurserne åbne for alle og gratis for medlemmer.
Så trænger jeres kommunikation-værktøjskasse til et eftersyn, så den er helt klar til de kommende MUS/GRUS-samtaler? Er 2021 året, hvor I som bestyrelse bliver skarpere på de rammer, som I arbejder indenfor, og hvordan I som frivillig bestyrelse udfylder den ramme og gør en forskel for børnene? Eller skal 2021 i stedet være året, hvor I stiller skarpt på læreplanstemaet ”Leg” og bliver bedre legere med den pædagogiske metode ”Fælles legemanuskripter”?
Inspirationen finder I i FOBU Akademi 2. halvår 2021.
Stå stærkere og handl billigere
Efter mange års erfaring med at drive privatinstitutioner og gentagne udfordringer med at forhandle gode indkøbsaftaler, valgte Morten Gundorph Rosengren og Henrik Kringelbach Buemann at starte Dansk Handelsforum. Et privat indkøbsnetværk, vis væsentligste formål er at give alle private institutioner mulighed for at optimere deres indkøbsmuligheder – og vigtigst af alt sparre flere tusinde kroner om året.
”Vi ønskede at gøre vores erfaringer til alles fordel og skabe et fællesskab for private institutioner. Vi ved fra egne institutioner, at der er mange besparelser at hente ved et samlet netværk, og hvorfor ikke sparre, hvor man kan? Så mere tid og flere penge kan gå til det væsentligste – nemlig vores børn”, fortæller Henrik.
Dansk Handelsforum har indgået mange fordelagtige aftaler med førende leverandører, der dækker alle de væsentligste indkøb, som en daginstitution har behov for.
Medlemskabet er helt gratis, og du kan læse meget mere om Dansk Handelsforum og alle fordelene her.
Folkemøde 2021
Igen i år deltog FOBU på Folkemødet, men pga. Corona restriktioner blev det en anderledes oplevelse – med opdelte zoner, færre mennesker og siddende publikum, men heldigvis stadig spændende dialoger. Blandt andet dialogen mellem Birgitte Conradsen fra BUPL og Sten Sterndorf fra LDD, som drøftede fremtiden for private dagtilbud. Vi tager med os, at der heldigvis er flere end FOBU, der arbejder aktivt for de privates fortsatte og rette plads blandt dagtilbud på tværs af Danmark.
For at udnytte vores tid på Bornholm bedst muligt, besøgte vi Troldhøj vuggestue og børnehave, hvor leder Linda inspirerede os med levende beretninger om, hvordan det er at være relativt ny leder og igangsætte faglig udvikling. Vi besøgte også Bornholms Regionskommune og Kristian Johannessen, faglig konsulent og kontaktperson for de private dagtilbud. Han bidrog til vores oplevelse af Bornholm som en pædagogisk engageret kommune, der bl.a. står overfor et stort projekt: ”De små børns Bornholm” sammen med Egmont Fonden, som en del af Småbørnsløftet. Projekter sætter fokus på øens udsatte børn og tidlig indsats med et mål om at udvikle en pædagogisk strategi for det enkelte barns første 1000 dage, som kan udbredes til landets øvrige kommuner.
Ledige pladser på kommende FOBU kurser
Der er ledige pladser tilbage på FOBUs kurser i august 2021:
- Bestyrelseskursus den 10. august 2021 kl. 17.00-20.00 (Aarhus)
Som deltager på kurset introduceres du til, hvordan du som medlem af bestyrelsen værner om dit ansvar samt griber de muligheder, der er i bestyrelsesarbejdet. Men du får også et indblik i, hvordan FOBU kan hjælpe og understøtte bestyrelsesarbejdet i dag- og fritidstilbuddet. - Redskaber til at holde den gode MUS/GRUS den 16. august 2021 kl. 09.00-16.00 (KBH):
Flere har efterspurgt et kursus med fokus på ledelseskommunikation i forbindelse med Medarbejder- og Gruppeudviklingssamtaler, og derfor udbyder vi nu kurset: “Redskaber til at holde den gode MUS/GRUS”. Brugt rigtigt er MUS/GRUS et vigtig redskab til at sikre udvikling af dine medarbejdere og institutionen, og til kurset vil du få indsigt i, hvordan du indfrier potentialet i Medarbejder- og Gruppeudviklingssamtaler.
Du kan finde disse kurser og en masse andre i vores kursuskatalog her. Kurserne er gratis for medlemmer og finder sted både i Aarhus, København og online.
Følger du FOBU på Linkedin og Facebook?
På Facebook og LinkedIn poster FOBU løbende informationer om blandt andet FOBUs arrangementer, spændende artikler og meget andet.
Men vi poster også historier, nyheder og stillingsopslag fra vores institutioner, så skriv endelig, hvis jeres institution har noget, som I gerne vil dele til kommunikationskonsulent Kaja Kristensen på kk@fobu.dk.
Hvis du ikke allerede følger FOBU på Facebook, så klik her og tryk følg og ligeledes med LinkedIn klik her og tryk følg